Real Boy
05.09.2010 – 03.10.2010
In zijn films, foto’s en werken op papier zet Seán Hannan (1986) een absurde wereld neer waarin de protagonisten zich krampachtig vast houden aan hun eigen ideaal. Dikwijls tonen Hannan’s onderwerpen een sterke preoccupatie met het verleden – situaties die refereren aan het collectieve of individuele geheugen en zo het historisch zelfbewustzijn versterken.
In de tentoonstelling ‘Real Boy’ worden de autonome tekeningen van de kunstenaar gepresenteerd – clowneske taferelen die schijnbaar grimmig ogen. Een sterk vereenvoudigde weergave van allerdaagse situaties maakt dat Hannan’s werk een onhandig soort primitiviteit uitstraalt. Ondanks dat zijn techniek tactiel en rauw te noemen is, is het werk zeer rijk aan emoties en voorziet Hannan zijn figuren van een gelaagdheid door met verschillende materialen – houtskool, inkt en stift – nuances aan te brengen. Een afwisseling van kleuren, lijnen en vlakken, vet aangebracht of juist subtiel, details op kleding ingekleurd, soms ingekrast, of ter suggestie opengelaten. Vaak keren in zijn werk dezelfde symbolen terug: vlaggen, kragen, medailles, molens en de Schotse ruit – allemaal verwijzingen naar een cultureel erfgoed dat een gedeeld verleden zichtbaar maakt.
Behalve werken op papier, maakt Seán Hannan ook korte, performance-achtige videowerken die zijn opgebouwd uit een reeks theatrale scènes. Hierin speelt hij zelf ook de hoofdrol. Aan de basis van deze films staan dikwijls tekeningen die hij inzet om de beelden in zijn hoofd van kaders te voorzien. Er is vaak een directe verwijzing te vinden tussen zijn films en tekeningen, maar zoals deze presentatie wil laten zien, kunnen de beide media ook goed afzonderlijk functioneren.